Moderátoři: smith

Sehnal jsem si literaturu od j.háskový: pražské groše😐 Ale nevím si rady jak se používá. Jestli ji máte, tak potřebuju vědět co znamenají ty šipky a podle čeho se značí typ pražského groše (třeba u j.smolníka je to např. Sm.2 - smolník má v publikaci pouze 4 typy, ale hásková něják hodně😞 Jak to?)
Díky za rady s používáním😎

Studuj chlapče, studuj, časem se všeho dopátráš...😎
P.S. Hásková PGCHS se nepoužívá, na tu se v knihovně pouze práší... 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

u háskové to nejsou typy jak u Smolíka, je to jen číslování pořadí grošů a drobáků Chaurovy sbírky, tak jak je uváděla Hásková za sebou a odpovídají obrázkům na konci knihy. Není to katalog, je to jen podrobný popis a soupis Chaurovy grošové sbírky. V podstatě zajímavá věc pro skalní příznivce grošů, sbírat se podle toho moc nedá.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

Jak říkám, dobře to v knihovně chytá prach...😎
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Vyse uvedena publikace od J.Haskove neni zadna typologie ale popis minci grosoveho obdobi ze sbirky numismatika K.Chaury ulozene nyni v Nar.muzeu. Kazda mince je uvedena poradovym cislem a je standardne popsana - nominal, obraz a opis lice, obraz a opis rubu, mincovni kov, prumer a hmotnost. Sipky oznacuji vzajemnou polohu lice (leva) a rubu (prava). Pod stejnym poradovym cislem lze tutez minci vyhledat v prilozene obrazove priloze. Neni uplne pravda ze by se tato publikace nevyuzivala, pokud studovana mince neni uplne shodna se standardnimi typologiemi ale odpovida obrazem a opisem minci z Chaurovy sbirky, muze se uvest odkaz na tuto publikaci s uvedenim poradoveho cisla shodne mince.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.