Při pečlivém prohlížení emise našich bankovek z let 1985-89 (Baj.102-106) jsem si všiml "ochranného" prvku, který mi dosud nebyl znám. Prvek je slabě vidět pouze u UNC bankovek. Při naklopení lícní strany proti silnému světlu je vidět slabý odraz. Pro názornost jsem prvky a jejich rozložení zakreslil do skenu. Čtvercové prvky jsou 8x8 mm, obdélníkové 8x4 mm. U 20 Kčs jsou obdélníky přiléhající ke čtverci 2x, u 50 Kčs 3x, u 100 Kčs 4x a 1000 Kčs 6x. V pravém dolním rohu možná prvky budou taky, ale díky intagliu nejsou zřetelné.
V případě, že se nejedná o ochranný prvek, mne napadá například tisk magnetickou barvou pro strojní zpracování bankovek.
Máte o tomto prvku někdo nějaké informace?
S díky Bohumul K.
Obrázky:

K tomu jen pár poznámek, to mají všechny bankovky a pod UV lampou to svítí žlutozelenou(jako zvýrazňovače) i na bankovkách z oběhu! Mají to i vyšší nominály, poprvé jsem to viděl v muzeu SNB(ještě v totalitě), když nám tam převáděli ochranné prvky nových bankovek.
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

nabizi se pak otazka, jak se takova ochrana pak zkouma u prave obehovych bankovek, kdyz to uz neni okem poznat ... neboli musi existovat nejake "cteci zarizeni", ktere vyskyt techto prvku spolehlive pozna i u obehem ponicenych kusu ... zajimave!!!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.