Mám po babičce bankovku v hodnotě 5000 Korun (NÁRODNÍ BANKA PRO ČECHY A MORAVU V PRAZE) spolu s německým překladem textu, na ní je vpravo vyobrazen Svatý Václav, Série S. 07 A ... jaká by mohla být její hodnota?
Dotaz: co znamená, když je na bankovce "vytečkován" a "proděravěn" nápis SPECIMEN ???
Děkuji za INFO a za rady co s ní ...
(odpovědi sem nebo na můj mail: ja.sy@seznam.cz)
... předestírám, že jsem si už obešel pár burzovních akcí a výměn sběratelů a tuto bankovku mi ocenili velmi vysokou hodnotou, kterou jsem ani nečekal!

bankovku jste popsal dokonale 🙂
co se týče ceny nevím kde jste s ní chodil, ale i v luxusním stavu má tato bankovka katalogovou cenu cca 250,- a stejná cena je i tržní.
To ovšem za předpokladu že je bankovka " znehodnocena" děrováním SPECIMEN.
Pokud tam to děrování nemáte gratuluji její cena může být až dvacetinásobná.
Rozhodně doporučuji prodat těm kteří ji ohodnotili na "velmi vysokou hodnotu" protože o ní asi nemají ani ponětí 😎
Pár, opravdu pár přebytků naleznete zde:
www.bankovky.ic.cz

Děkuji za INFO.
Na internetu jsem se také dočetl, že některé bankovky, které byly bankou perforovány (SPECIMEN) ... jso ceněny více než "klasické" bankovky. Perforování bankovkám zajistilo jejich evidenci u banky a tímto je jejich cena "údajně" vyšší než se běžně nabízí. Co je na tom pravdy?
Díky za info a případné doporučení.
Honza

ještě doplňuji - cennější perforované bankovky (než neperforované) jsou u čs bankovek jen ty z 80. let (tj. 1000/85, 10/86, 50/87, 20/88, 100/89). Celá sada perforovaných se prodává cca za 5 - 8 tis. Kč, pokud jsou neperforované, tak celkem tak do 1500 Kč.
U starších bankovek jsou ceněné skutečně jen bankovní vzory (vícenásobná perforace, neobvyklá perforace, perforovaný anulát - tj. bankovka s kontrolním číslem 000000, bankovka s přetiskem "VZOREK" apod.).
Nicméně, mrkněte se klidně na aukro, tam se ty Vaše zmíněné bankovky (100/45 a 5000/44) točí opakovaně, a v UNC stavu perforované jsou skutečně za pár stovek (a to jsou někdy na Aukro skutečně absurdně vysoké ceny).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.