Moderátoři: smith

pravda je, ze zachovalost je velice slusna, nicmene med bez konzervace nema sanci vydrzet v tomto vzhledu ani nekolik let (spis jen nekolik tydnu), natoz stodeset let. je to 100% chemicky cistene, nemusi byt ale poniceny pvrch (sidol). Vzhledem k tomu, ze je mince medena (presne se jedna o slitinu Cu, Sn a Zn) a prisla o patinu je v tomto stavu vpodstate bezcenna a i kdyz v prvotridni zachovalosti muze stat dejme tomu 400 Kc, za tuhle bych dal max 30-40 Kc. vic ne.

oliver: Uz jsem par haleru v tomto stavu videl (urcite jich par takovych i mam, mohu tedy dodat fotku), a jsem presvedcen, ze jsou v puvodnim stavu a necistene. Take prvorepublikove 5 a 10 halere se objevuji v razebnim lesku bez patiny, a ty jsou jen o par let mladsi. Z te fotky v Aukru to ovsem neni jednoznacne,
ruku do ohne bych za tu minci nedal, ale za ty moje ano.
numismat@seznam.cz

nevim, max jsem videl ne hnedou, ale takovou cervenou patinu (na prvni pohled se zda, ze tam neni - to je mozna co mas ty), ale tohle se leskne jak psi kulky a je to ruzove jak cerstve ocistena med. ne, to nejsou psi kulky, to je paviani prdel, tohle🙂 pokud ta mince nema na sobe nejaky nanos (lak apod.) nebo pokud neni v ochranne atmosfere, je proste nemozne, aby se za takovou dobu nepovlikla...

jinac je pravda, ze nekdy clovek moc nechape, jak se to muze stat, ze mate treba 20 haler protektoratni, kterej najdete nekde v supliku a on se leskne (ale neni to tak, kdyby jste ho prave vytahli z nejake cistici lazne)... a kolem nej jsou naprosto zoufaly kusy. stane se to. ale tohle urcite neni ten pripad.

taky me to mohlo napadnout driv,dneska sem kouknul na dve sady 1994 ktere tu mam a na obou znacka autora chybi,respektive je tam jen takovej nenapadnej naznak asi chyba pri razbe.Takze zadna vzacnost,ale bezna 10kc.

Ved casta nedorazenost bol prave ten dovod, preco sa nasledujuci rok (1995) inicialky LK presunuli pod nominal. Aspon tak som to niekde cital...
Juraj.

Oliver: Na mojom monitore, zase az tak "ruzovy" nie je, skor sa mi zda s nadychom do cervena, cerveno-hneda (zohladniac osvelenie a to ze digital si to moze farebne posunut kam chce to moze byt aj zelene 😆 )
Ale chcel som dat zapravdu numismatovi, ze aj 100-rocne medaky sa dochovali vo farbe ako by boli razene nedavno. US centy 1901 a 1909 s podobnou farbou ako ten halier na aukre.
Juraj.

v com to je ulozeny?
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

j-marc napsal/a:
Oliver: Na mojom monitore, zase az tak "ruzovy" nie...
nevim, me se to zda jiny. ale pravda je, ze ja nakalibrovanej monitor nemam a ty nejspis taky ne...
jinak tyto maj zrejme ten nacervenalej nadech o kerym sem mluvil.
to jano789: tenhle zpusob baleni minci je v USA pomerne oblibenej. mince je v nem zapecetena, nejde vytahnout a nese certifikat (jsou tam firmy, ktery se zivi tim, ze tu minci vezmou (bezne se to posila postou), ohodnoti zachovalost a potom se to zatavi, da se tam certifikat a posle se to zpatky).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.