Pokud chceš být jak píšeš sběratel, pak je možná otázkou, proč se tu bavíme jen o zlatých mincích...
Ale oblast sbírání která Tě zajímá nebo na ni máš nějakou vazbu si musíš vybrat sám a pak se tu můžeme bavit dále...
Co se týká novodobého ČSR+ČSSR je dnes v mnoha případech asi už předražené a dlší vývoj je mnohdy otázkou.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Odpor proti čs. dukátům spíše pramení z důvodu, že se v tomto případě jedná pouze o běžnou a předraženou komerci.
Píšete, že chcete být sběratel. Pak by Vás měli zajímat spíše sběratelské věci, kdy k jejich získání potřebujete mít i velké štěstí. Pokud Vám postačí pouze vstupenka v podobě finanční částky a trocha času v řádu týdnů, nebo měsíců, potom velmi pochybuji o sběratelské vzácnosti, protože zde se nám historická mince dostává na úroveň spotřebniho zboží. Vezmu stovku a jdu si koupit kilo masa, vezmu dvanáct tisíc a jdu si koupit dvoudukát Karla IV atd. Žádný rozdíl v tom nevidím. Zde je dost lidí, kteří mince sbírají delší dobu a dokáží poznat o co se bude jednat a tyto dukáty jsou pro ně pouze sběratelské nic za nesmyslné peníze. To není odpor, ale realita.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Zajímavé a oblíbené období, řekl bych i perspektivní, ale chce to kupovat pouze pěkně zachovalé mince.

hmm, tak to pro začatečníka není moc dobrá volba...
Jak radím vždycky, je dobré začít s Ag (1918-53), jsou tam mince levné i drahé, člověk se naučí rozpoznávat kvalitu, mince jsou dostupné a pokud se udělá nějaký špatný nákup, není to až takový zásah do rozpočtu...
Během toho si sehnat nějakou literaturu a studovat a studovat... pak se dá pokračovat... Zjistíte, že jsou zajímavější mince na trhu... 😉
Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

xstancl1 napsal/a:
1/ hmm, tak to pro začatečníka není moc dobrá volba...
2/ Jak radím vždycky, je dobré začít s Ag (1918-53), jsou tam mince levné i drahé, člověk se naučí rozpoznávat kvalitu, mince jsou dostupné a pokud se udělá nějaký špatný nákup, není to až takový zásah do rozpočtu...
3/ Během toho si sehnat nějakou literaturu a studovat a studovat... pak se dá pokračovat... Zjistíte, že jsou zajímavější mince na trhu... 😉
add1: nesouhlasíš, proč? Padělky tam téměř nejsou a pěkné mince jsou v případě potřeby vždy rychle prodejné.
add2: zde zase nesouhlasím já, Ag mince mají dnes téměř cenu Ag(u 95%) a ostatní běžné mince z obecných kovů téměř koupím najednou ve 2-3 levných konvolutech a lepší věci v pěkných stavech jsou dnes už nehorázně drahé(a dá se tam prodělat "kalhoty") a v horších stavech to nemá cenu kupovat!
add3: studovat literaturu je třeba u čehokoliv a stále, nejlépe v klidu ještě před nakupováním...
🙂

Období císařovny Marie Terezie je velice zajímavé. Nádherné jsou drobné ražby, které jsou ve většině případů zajímavější než například tolary.
Chce to ale nejdříve začít studovat a být pevně rozhodnut, že tyto mince opravdu chcete sbírat, abyste stále jenom nezačínal znovu něco nového.
Důležitá je kvalita, protože ta rozhoduje o ceně. Proto je důležité ji posuzovat podle velice přísných kritérií.
Na začátku bude hodně teorie a sbírání mincí přijde až na konec, až budete mít nějaké vědomosti a zkušenosti.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.