Moderátoři: smith

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#841 28. 1. 2012, 22:27
MMER3: Klidně se uraž, ale ten novodobý šrot co mnohdy poptáváš nestojí ani co tan čas to hledat v krabicích různých zbylků běžných mincí, takže soudný člověk se na hledání vykašle a nebo naopak chce zaplatit svůj čas. Když toto nechápeš, je to pak těžké.

Asi máme jiný pohled na to, co je šrot, každopádně úplně nejběžnější mince nepoptávám - přeci jen, také mi jich rukama projde dost, takže bych je zaznamenal. Jde asi i o přístup a sběratelskou vášeň, která je u Vás pravděpodobně nižší. Já mám zaevidované všechny mince, u kterých je to možné /tzn. u kterých je čitelná hodnota a rok/. Ty mám pak patřičně roztříděné - i když jich mám třeba v daném roce a hodnotě 50 a kdykoliv by jí někdo chtěl, dohledám jí během desítek vteřin. Nechávat mince v krabicích, bez roztřídění a zaevidování považoval bych za projev sběratelského barbarství. Každá mince má svojí sběratelskou hodnotu - byť ta finanční je někdy mrzká - a správný sběratel to tak bere. Pokud jste pouhý obchodník, pak je to samozřejmě v pořádku /i když, pokud bych se obchodování s mincemi už věnoval ve velkém, tak se budu v rámci možností postupně snažit obsáhnout (nabídnout) vše, co mohu, přinejmenším typově/. Zaplatit čas? Pokud jste sběratel, měla by být pro vás práce s mincemi radost /pro mne tedy je/ - pak není co platit /samozřejmě minci ano, přímé náklady také/. Záleží na charakteru. Já si říkám - pokud minci nepotřebuji a někdo jí chce, nabídnu mu jí. I kdyby měla hodnotu haléře. Nejde přeci jen o peníze a nemusím přeci prodávat jen stříbrné a zlaté mince. O tom to není. Zamyslete se někdy nad tím, jestli Váš přístup není až moc materialistický.

Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#842 28. 1. 2012, 22:30

Dráčku to si teda dostal.... 😁 😁 😁 Ako vždy od MMER3-a 😉

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#843 28. 1. 2012, 23:10

MMER3: Většina evropských běžných oběžných mincí po roce cca 1950 nestojí většinou za to třídění a prodává se nejčastěji jako kilové zboží(no po zavedení aukra již méně, ale přece). Ostatně u mincí kdy i v pěkném stavu stojí mnohem méně než poštovné za jejich případné zaslání se to ani jinak nevyplatí. Ostatně evidovat přebytky cenově haléřových mincí může dnes jen začínající nudící se školák nebo důchodce. Já osobně si raději budu o mincích či jiných zájmech v tomto čase vylepšovat své znalosti.
Pokud mne požádá kamarád či dobrý známý o nějaké určité drobné levné mince(třeba pro svého známého či začátečníka), rád se mu podívám a pokud najdu co chtěl, tak mu je i gratis věnuji, ale vybírám si, do koho tento svůj čas pro jejich hledání "investuji" a koho pošlu "k šípku". 😐
A hádej kam jsi byl po svých reakcích v minulosti zde na foru zařazen?!?! 😋
Můj přístup není materialistický, ale realistický! 🙂

Jen na okraj:
Vzpomínám si na vyprávění kamaráda na dobu cca začátku 80.let, kdy v Drobné plastice jeden nový člen na dotaz p.Brauna(celkem známý starý sběratel) co že to sbírá odpověděl, že DDR na ročníky a když se z této odpovědi tehdy p.Braun vzpamatoval ze šoku, reagoval dotazem: A co budete sbírat příští měsíc?!? (Skladba Tvé poptávky je v mnohém podobná.) 😈

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#844 28. 1. 2012, 23:48
MMER3: Většina evropských běžných oběžných mincí po roce cca 1950 nestojí většinou za to třídění a prodává se nejčastěji jako kilové zboží(no po zavedení aukra již méně, ale přece). Ostatně u mincí kdy i v pěkném stavu stojí mnohem méně než poštovné za jejich případné zaslání se to ani jinak nevyplatí. Ostatně evidovat přebytky cenově haléřových mincí může dnes jen začínající nudící se školák nebo důchodce. Já osobně si raději budu o mincích či jiných zájmech v tomto čase vylepšovat své znalosti. Pokud mne požádá kamarád či dobrý známý o nějaké určité drobné levné mince(třeba pro svého známého či začátečníka), rád se mu podívám a pokud najdu co chtěl, tak mu je i gratis věnuji, ale vybírám si, do koho tento svůj čas pro jejich hledání "investuji" a koho pošlu "k šípku". 😐 A hádej kam jsi byl po svých reakcích v minulosti zde na foru zařazen?!?! 😋 Můj přístup není materialistický, ale realistický! 🙂 ...

Je to zkrátka o přístupu a o pohledu, nepovažuji se za nudícího se školáka a už vůbec ne začínajícího a ještě ani ne za důchodce. DDR na ročníky sbírám druhotně také, ale sbírám toho dost najednou, téměř celý svět, i když povětšinou jen 20. století /vyjma korunové R-U měny a Švýcarska/. Pan Braun - nevím, neznal jsem ho - byl možná známý starý sběratel, ale je-li toto pravda, pak evidentně přestřelil, jak už to u známých starých sběratelů /pár jich znám/ bývá. Jako vsuvku mohu říci, že se povětšinou dělí na dva typy - nerudní, pro které je téměř vše šrot /často proto, že novějším mincím, jak jsem je poznal, mnohdy už nerozumí/ a nebo milí, kteří to berou mnohdy podobně jako já, ale ještě k tomu už na tom většinou tak nelpí a dávají mince zdarma /teď nemám na mysli jenom mince typu DDR/ nebo za příznivé ceny. Ti první navíc bývají obvykle dosti předražení /i u toho "šrotu"/ a jen výjimečně, když to označují za šrot, tak tomu odpovídají jejich ceny. Ale zpátky k tomu, že přestřelil - sbírám už přes 6 let a DDR na ročníky jsem stále nedokončil /netvrdím, že jsou to skvosty, ale nedokončil./ Sbírat takové mince, třebaže nepatří k nejdražším, také není na měsíc (i když svého času to možná bylo jednodušší, čímž by zase byl asi pravdě blíže), jak (prý) pan Braun kdysi řekl. Co se týče pošty - ano, to je někdy pravda, proto se snažím toho brát víc /nejméně 2 - 3 ks, většinou ale i desítky a někdy i stovky/. Když už to za to stojí, tak se občas někam vypravím i osobně a jdu si přebírat sám... Myslím si ale, že dokud nemám dokončené všechny tyhle korunové záležitosti, nemá velkou cenu začínat ty dražší. A staré mince se mi ani osobně nelíbí. A konečně - ono i mezi nimi jsou skvosty. Stačí mincovna E u mincí DDR, když už tu padly, a hned jsme řádově výš. U nižších nominálů se mi teď daří "éčka" nacházet /a katalog je vidí vcelku - obzvláště na poměry DDR - vysoko/. Ale -aby to tak nevypadalo - Německu se teď zrovna moc nevěnuji, mám tam téměř všechny typy - jedinou pětimarku Ag a dvoumarku s Brandtem sháním a na ty ročníky se to plní časem víceméně samo, tam zkrátka čekám, až toho bude chybět co nejméně.

Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#845 29. 1. 2012, 00:05

To už komentovat ani jednotlivě nebudu, jen podotknu, že je pěkné jak jsi eviduješ dle svých slov své přebytky a vše neustále doplňuješ ve sbírce. Je tedy docela z podivem, že poslední uveřejněná chyběnka v odkazu je na stránce z 30. října 2010... 😲 😎

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#846 29. 1. 2012, 00:18
To už komentovat ani jednotlivě nebudu, jen podotknu, že je pěkné jak jsi eviduješ dle svých slov své přebytky a vše neustále doplňuješ ve sbírce. Je tedy docela z podivem, že poslední uveřejněná chyběnka v odkazu je na stránce z 30. října 2010... 😲 😎

Protože tehdy byla velmi neúplná a velká část z toho, co jsem doplnil v ní nebyla /ta chyběnka není součástí evidence, tehdy jsem jí dělal z hlavy, bez evidence/. Ale od září už pracuji na nové, zevrubné, kterou chci aktualizovat i na stránkách při každé změně. Vzhledem k tomu, že má být zevrubná, tak to také trvá tak dlouho. Opět se dostáváme k tomu, že nejsem nudící se školák (proto to nestíhám). Ale z drtivé většiny je ta chyběnka platná, proto tam stále je. A to, co už mám /jenom zanedbatelný zlomek/ mám stejně většinou jednou, takže duplicita nebude vadit, kdyby náhodou někdo nabídl zrovna to, co už mám... Nová chyběnka (kdy bude to nevím) bude, řekl bych, zhruba tak pět- až sedmkrát delší. Zato by měla být přehlednější, takže kdo bude chtít nabídnout ročníkové Rakousko, nebude číst Jugoslávii a ušetří mnoho minut. Já bych to ale v krátkosti uzavřel s tím, že byť se Vám to z některých poptávek může zdát (poptávám, pravda, spíše běžnější mince, protože mne štve, že, ač jsou běžné, je nemohu sehnat), tak nesbírám jen mince (a bankovky pro Vás) zanedbatelných hodnot. Zkrátka a dobře - od sbírání chci, aby mi primárně přinášelo potěšení, ne aby mi primárně odebíralo příjmy. A radost mám z dokončené série. Jedno, jestli běžné Německo nebo něco vzácnějšího. Prakticky všude jsou dražší mince a ty také postupně sháním - paradoxně ale, ty se mnohdy dají sehnat lépe, než ty (oficiálně) nejběžnější. Nechci dělat stovky let staré mince, které navíc dost pravděpodobně - ať už pro nedostupnost nebo cenu - možná nikdy nedokončím. Ty se mi navíc ani nelíbí. A jak vidíte - mně sice nenabídnete ten (podle Vás) "šrot," ale kolegům, poptávajícím (ve Vašem pohledu) "skvosty" se ani těch nedostane. Takže je to jedno. A ještě mne napadá jedna věc - poptával jsem tady Izrael, ten nepovažuji za šrotovou záležitost, už jenom proto, že se sem izraelských mincí nějak zvlášť hodně nedostává... A to, co jsem poptával, evidentně skoro vůbec...

Profilový obrázek
NumizmatSR

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2009

#847 29. 1. 2012, 00:33

Ja neviem kto môže mať viac času ako školák, ked je to Tvoja vášeň...Ale zas Ti rozumiem, že Ti veľa času berie správa Tvojho kráľovstva, či to tam vlastne máš za zriadenie...

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#848 29. 1. 2012, 00:38
Ja neviem kto môže mať viac času ako školák, ked je to Tvoja vášeň...Ale zas Ti rozumiem, že Ti veľa času berie správa Tvojho kráľovstva, či to tam vlastne máš za zriadenie...

"Království" - tedy ten recesistický projekt - je již nějaký pátek oficiálně pozastavené a nebere mi žádný čas. Čas mi berou i jiné aktivity a samozřejmě studium. Bezpochyby i sbírání, ale vytváření chyběnky /když to hlavní v té staré je/ chápu jako druhotné /a krom toho nezábavné/, takže to tak také /pomalu/ postupuje. Ono "školák" v 1. třídě a student /já bych tomu už "školák" neříkal/ na SŠ není totéž. Obzvláště, je-li to student aktivní.

Profilový obrázek
NumizmatSR

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2009

#849 29. 1. 2012, 00:39

Sorry, ja sa neviem prestať smiať, až plačem, ked som so pozrel túto stránku: http://spsz.blog.cz/
Myslím logo a heslo😃

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#850 29. 1. 2012, 00:50
Sorry, ja sa neviem prestať smiať, až plačem, ked som so pozrel túto stránku: http://spsz.blog.cz/ Myslím logo a heslo😃

Nevím, co se Vám na něm nelíbí, ale klidně se smějte - smích prý prodlužuje život. Jinak ale podstatnější než logo je program. Každopádně i činnost SPSŽ byla pozastavena až do odvolání /z časových důvodů/. Zde to zveřejňováno nebylo, protože odpovídání na případné dotazy atp. je stále aktivní.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.