Moderátoři: smith

grofik: jenže já hovořím o tom, že nyní, při dněšním rozdělení hranic, by mince, které jsou nyní v našich sbírkách a muzeích tam měli také zůstat. nehádám se o středověkých hranicích, které se měnili každou chvíli ...
Archy: v pohodě, na našem virtuálním přátelství to nic nemění, já si Tě vážím, za to jaký jsi a tento malý rozpor v názorech to neohrozí😉😃

Ahojte. Nie som zberateľ a o minciach neviem v podstate nič, táto diskusia ma ale dosť zaujala, keďže ste sa v nej dotkli hneď niekoľkých problémov.
vývoz "starožitností" /citujem kacura/ do zahraničia - Neviem, ako je to v ČR, ale na Slovensku pamiatkový zákon rieši len vývoz národných kultúrnych pamiatok, pojem "starožitnosti" nepozná. A každému je jasné, že mince za NKP považovať nemôžeme. /Na okraj, ak sa nemýlim /ak áno, opravte ma/ v ČR stále funguje - podľa mňa veľmi trefné - delenie na "kultúrne pamiatky" a "národné kultúrne pamiatky" - na Slovensku je rovnako NKP stodola v hornej dolnej, ako aj Spišský hrad./
numismat tu spomínal zákon o predaji a vývoze predmetov kultúrnej hodnoty... môžeš mi poslať link? Neviem to nejak nájsť, ale pozrela by som si to rada...
kacuro, v podstate Ťa chápem, ale😆 ... Ja teda nevidím dôvod, prečo neposielať mince aj von - pokiaľ existuje "dokumentácia" /t.j. aká minca sa u koho nachádza/... určite je lepšie vedieť, že sa taká a taká minca nachádza trebárs v Azerbajdžane, ako by ju mal nejaký "našinec" mať doma zahrabanú vo svojej zbierke a nikto by o nej okrem neho nevedel /týmto tu samozrejme nikoho z podobných praktík neobviňujem, ale som presvedčená o tom, že sú aj takí./ Asi som trochu deformovaná, ale pre mňa osobne majú z istého hľadiska väčšiu cenu než konkrétne predmety práve informácie o nich.Tá spomínaná virtuálna databáza nálezov sa mi preto zdá ako veľmi dobrý nápad. Môžem sa tu na fóre o nej dozvedieť niečo viac?
ohlasovanie nálezov - Archypov má pravdu, akýkoľvek nález treba ohlásiť na príslušný orgán pamiatkovej starostlivosti, ani nehovoriac o tom, že svojvoľné behanie s "klackom" je protizákonné a hovorí sa tomu "vykrádanie lokalít"😁 😉 Všetko by sa malo nahlasovať už len z toho dôvodu, že nie všetci takýto "hľadači" vedia správne posúdiť hodnotu nálezu.
Ale zas je aj pravda, že kebyže sa ohlasovanie ozaj do detailov dodržuje /teoreticky by som mala nahlásiť akýkoľvek čriepok, ktorý nájdem niekde v poli/, archeológovia by sa asi zbláznili, už teraz uteká kopec lokalít, nieto keby ešte museli kvôli každej malej somarinke utekať do terénu... 😞 Skrátka aj zákony tvoria len ľudia a preto sú často také, aké sú.😕

Trochu sa poopravujem. Predsa len pár zmienok o vývoze sa nachádza aj v našom zákone o múzeách a galériách... aj keď tradične v nie príliš zrozumiteľnej podobe🙂
Podľa neho v podstate aj mincu ako takú možno snáď považovať za predmet múzejnej hodnoty. Čiže mi z toho vyplýva, že ak chcete predať mincu do zahraničia, musíte požiadať ministerstvo o povolenie, to musí vašu žiadosť vybaviť do 60 dní s tým, že môže rozhodnúť o tom, že toto povolenie vlastne nie je potrebné, pretože predmet múzejnú hodnotu v skutočnosti nemá😃
hmm, celkom veselé...

Neviem je celkom možné,že sa mýlim mince ktoré sú v múzeách nech tam ostanú súhlasím.Pokiaľ sa niekto rozhodne predať svoje mince nemôže mu nič brániť v predaji.Pražské Groše kacuro obiehali aj na územiach ktoré nekorešpondujú z hranicov Česka.Preto je ťažko povedať,že len Česko je ich "domovom".
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

protože představte si situaci, že němečtí a rakouští sběratelé se rozhodnou, že budou masově sbírat pražské groše. jelikož jsou vůči nám podstatně movitější, brzy by všechny aukce těchto mincí skončili v německu, protože by mohli být ochotní zaplatit mnohem více peněz než našinec! možná bysme se za pět-šest let divili, kdyby na našem území nezůstali ve sbírkách téměř žádné groše😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.