Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#1 5. 3. 2025, 08:04

Dobrý den, před časem jsem koupil starý obraz s motivem bitvy, ale bohužel jsou barvy nevýrazné, takové potemnělé. Nepřipadá mi, že by byl obraz špinavý a že by stačilo jej pouze vyčistit. Chtěl bych se zeptat nějakého odborníka zda je možné barvy nějak oživit a pokud ano na koho je možné se obrátit, případně kolik takový restaurátorský zásah cca stojí. Pro úplnost doplňuji, že obraz má rozměr cca 60 x 40 cm a že původní plátno bylo v minulosti nažehleno na nové (provedena rentoláž). Děkuji předem všem za rady a případné doporučení.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#2 5. 3. 2025, 08:44

Mě to příjde barevně v pohodě, nemyslím si, že zesvětlení by obrazu pomohlo.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#3 5. 3. 2025, 09:00

Jsem restaurátorka, takže se pokusím poradit: pokud byl v minulosti obraz již nažehlen, což je známka, že si s tím už kdysi "dal někdo práci".. takže by to za investici stálo. Podle fotky to vypadá, že by to odborné vyčištění potřebovalo.
Nejde ale "jenom" o vyčištění. Čištění obrazu je vždy velmi delikátní záležitost, při které lze obraz snadno a nevratně poničit. V případě tohoto obrazu tam zřejmě budou i nějaké přemalby, a ty mohou skrývat poškození. (Obrazy se nažehlují ne zbůhdarma, ale proto, že to jejich stav vyžaduje, takže s nějakým starým poškozením spíš počítejte). Nový restaurátor by neměl přidávat poškození další😉

Co to bude stát, to vám tady nenapíšu, to se budete muset zeptat toho, koho oslovíte. Radím vám se podívat na stránky MK a hledat mezi restaurátory se specializací na "malířská umělecká díla":
https://rrkp.mkcr.cz/rejstrik?form[licence]=malířská umělecká díla&form[okres]=&form[ic]=&form[celeJmeno]=&form[cisloJednaci]=&form[submit]=

Asi si tam vyberte nějaké jméno a zkluste si na netu najít nějaké informace, recenze atd...
(Poradila bych vám, abyste hledal někoho šikovného ve vašem okolí, ale blbý je, že tam ty adresy v podstatě neplatí, protože jsou uvedené ty původní, ještě z doby, kdy bylo žádáno o licenci.)

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#4 5. 3. 2025, 09:19
Jsem restaurátorka, takže se pokusím poradit: pokud byl v minulosti obraz již nažehlen, což je známka, že si s tím už kdysi "dal někdo práci".. takže by to za investici stálo. Podle fotky to vypadá, že by to odborné vyčištění potřebovalo. Nejde ale "jenom" o vyčištění. Čištění obrazu je vždy velmi delikátní záležitost, při které lze obraz snadno a nevratně poničit. V případě tohoto obrazu tam zřejmě budou i nějaké přemalby, a ty mohou skrývat poškození. (Obrazy se nažehlují ne zbůhdarma, ale proto, že to jejich stav vyžaduje, takže s nějakým starým poškozením spíš počítejte). Nový restaurátor by neměl přidávat poškození další😉 Co to bude stát, to vám tady nenapíšu, to se budete muset zeptat toho, koho oslovíte. Radím vám se podívat na stránky MK a hledat mezi restaurátory se specializací na "malířská umělecká díla": https://rrkp.mkcr.cz/rejstrik?form[licence]=malířská umělecká díla&form[okres]=&form[ic]=&form[celeJmeno]=&form[cisloJednaci]=&form[submit]= ...

Děkuji Vám moc za rady i odkaz. V úvodu píšete, že jste restaurátorka, tedy se mi samozřejmě nabízí otátka zda by jste se toho nechtěla ujmout přímo Vy sama🙂

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#5 5. 3. 2025, 09:20
Mě to příjde barevně v pohodě, nemyslím si, že zesvětlení by obrazu pomohlo.

No on je na této fotce obraz uměle nasvícen, takže to nevypadá tak špatně jako na běžném dením světle.

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#6 5. 3. 2025, 10:55

Nepřijde mi to staré. Taková hobby / amatérská malba snad max z 1. pol. 20. století. Možná i pozdější. Taky to může být uměle zestařené. Kdybychom věděli, od koho na aukru jste to koupil, tak z toho se dá dovodit víc o původu.

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#7 5. 3. 2025, 11:52
Nepřijde mi to staré. Taková hobby / amatérská malba snad max z 1. pol. 20. století. Možná i pozdější. Taky to může být uměle zestařené. Kdybychom věděli, od koho na aukru jste to koupil, tak z toho se dá dovodit víc o původu.

Já jsem se sice na stáří vůbec neptal, dotaz se týkal možnosti oživení barev, ale blind rám mi připadá starší než 1. polovina 20 století. A jako úplně amatérská hoby malba mi to také nepřipadá, ale nejsem odborník, takže uvítám veškeré názory, protože určitě by nemělo smysl nějak restaurovat relativně mladou, amatérskou malbu.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#8 5. 3. 2025, 13:46

Podle těch fotek se nedá zjistit, jestli to je nějaká uměle zestařená novomalba, anebo jde o starou věc, která je nějak částečně přemalovaná a nově nalakovaná a nově adjustovaná. (Nataradzo, hobby malba to není určitě, ale je otázkou,jak staré to je a zda je to opravdu takové, jak se to tváří.)
Ta fotka zezadu je rozhopádně divná. Takhle rentoalovaný obraz nevypadá, leda, že to je podlepené úplně nově na umělou pryskyřici. Radím vám, abyste obraz vyrámoval a někde odstranil tu papírovou lepenku a podíval se z boku, kolik tam "čouhá" pláten. Více k malbě (a zda vůbec má cenu do toho investovat), to vám řekne právě restaurátor, který by to měl vidět naživo..
Já bohužel nemám volné kapacity, ale kdybyste napsal, odkud přibližně jste, tak bych třeba poradila, kam se obrátit.

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#9 5. 3. 2025, 13:59
Podle těch fotek se nedá zjistit, jestli to je nějaká uměle zestařená novomalba, anebo jde o starou věc, která je nějak částečně přemalovaná a nově nalakovaná a nově adjustovaná. (Nataradzo, hobby malba to není určitě, ale je otázkou,jak staré to je a zda je to opravdu takové, jak se to tváří.) Ta fotka zezadu je rozhopádně divná. Takhle rentoalovaný obraz nevypadá, leda, že to je podlepené úplně nově na umělou pryskyřici. Radím vám, abyste obraz vyrámoval a někde odstranil tu papírovou lepenku a podíval se z boku, kolik tam "čouhá" pláten. Více k malbě (a zda vůbec má cenu do toho investovat), to vám řekne právě restaurátor, který by to měl vidět naživo.. Já bohužel nemám volné kapacity, ale kdybyste napsal, odkud přibližně jste, tak bych třeba poradila, kam se obrátit.

Děkuji za odpověď i za radu s vyrámováním. Až budu na chalupě, kde obraz mám, tak se na to podívám. Jinak jsem z Č. Budějovice a nejblíže jsem našel a už i kontaktoval p. Petru Šnokhausovou z Trhových Svinů. Je ochotná se mi na obraz podívat.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#10 5. 3. 2025, 14:12

Mě se celá adjustace nelíbí. Papírová lepenka, nesedící rám, zavěšení za blind rám. Jinak to celé odhaduji na nějakou kopii, ale malba jako taková je v pohodě.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.