pro floodland
Rady, které se vám dostalo, si považujte,
hodně považujte

Ono nejde o nejaké "zesvětlení", ale o to, aby se (pokud jde o starý přemalovaný obraz) odhalila originální barevnost. A pokud tam jsou přemalby, tak aby se odhalil i samotný originál😉

Některé detaily těch koní jsou docela ucházející. Obličeje postav jsou naopak vyloženě tristní. Ty figury vojáků obecně jsou propodivné. Proč má ta postava padající v popředí z bělouše levou nohu na pravém boku koně? To na něm seděla opačně? Působí z toho celkově taková neumělost, těžkopádnost. Zdá se mi to jako novodobá napodobenina. Ani ne kopie, protože ta situace má sice jistou dynamiku, ale je nesmyslná -- třeba jak se ti koně sráží nosy. Asi ten malíř měl nějakou průpravu, ale je to slabé.

Já si dovolím opatrně nesouhlasit. Zdá se, aspoň dle fotky, že obraz je přemalovaný. V nebi určitě, ve figurách se nějaké úpravy dají tedy taky předpokládat. To, co popisujete, se častokrát na bitevních scénách vyskytuje - ne každý malíř byl mikelanželo či davinči, aby si dělal prodrobné studie u jednotlivých postav, a ne každý pak zvládl všechny detaily. Ale celkově si myslím (opět dle fotky!), že obrázek má potenciál, uvidíme, o co jde. Tady to nerozsoudíme, musí se na to podívat restaurátorka. Doufám, že se její verdikt dozvíme.😉

Já bych ten obraz rozhodně nepodceňoval. Tématem a stylem malby to velmi připomíná Georga Phillippa Rugendase (1666-1742), a to není bezvýznamný umělec. Takže než se pustit do nějakého restaurátorského zásahu, tak nejprve ukázat ten obraz nějakému odborníkovi, ať zhodnotí autora. Zpackat neodborným zásahem Rugendase by byla velká škoda.

Promiňte, ale tohle je naprostá hloupost!
Bavíme se obecně:
Obraz naopak musí do ruky dostat nejprve (!) restaurátor.
Ten rozezná, zda jde o malbu, či nějakou reprodukční techniku. Zároveň rozezná, o jak kvalitní malbu jde, případně k tomu provede neinvazivní průzkum.
Pepagonzalesovi jsem doporučila seznam restaurátorů s licencí na restaurování malířských děl, tedy s nejvyšší licencí A. Což jsou vysokoškolsky vzdělaní odborníci. (A Pepagonzales si takovou restaurátorku podle všeho našel.)
O neodborném zásahu můžete mluvit, pokud oslovíte nějakého amatérského opraváře obrázků ze sousední vesnice.
Nevím, koho označujete za "odborníky", ale ujišťuji vás, že 95% kunsthistoriků (a 99% tzv. soudních znalců) ani nerozezná přemalbu od originálu a jsou schopni klidně napsat posudek na obraz, který pod přemalbou vlastně nevidí. A ani nevidí, že originál nevidí.
Čest výjimkám.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.