Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Pomůžete mi někdo s určením původu a výrobce starého kovového (asi zinková slitina) letadla? Hledal jsem nějaké označení a kromě značky na spodní straně výškovky a P v kroužku na vrchní straně trupu, jiné nemá. Značka ve tvaru kosočtverce s velmi málo čitelným nápisem, který mi přišel jako FOGL a zdá se, že je tam veprostřed ještě malá 5tka, ale mohu se plést a asi se pletu. Zkoušel jsem GOOGLa a jiné a nepochodil jsem. Éro je docela malé - rozpětí 10 cm. Původní barva byla asi stříbrná.
Obrázky:

Je zinkoslitina značená POGUS. Vyrábělo se to během 2. světové války v Protektorátu Čechy a Morava v nějaké menší strojírenské firmě. Zinkoslitina byla jedním z mála dostupných kovů, které firmy mohly volně použít mimoválečnou výrobu. Mluvil jsem přímo s pametníky, kteří mi řekli, že takových letadýlek, autíček a i lodiček existovalo mnoho typů a celkem dobře se prodávaly. Vyrábělo se to krátce i po skončení války, ale to už tam bylo označení Made in Czechoslosvakia. údajně je to střemhlavá štuka i když se jí to podobá jen vzdáleně, ale prý se to tak lépe prodávalo. Cena Vašeho kusu je od 500 do 1000 Kč.
Výrobce zatím přesně nemám, ale už jsem dostal několik typů a postupně to prověřuji.
Snad jsem Vám trochu pomohl. Hlavně to něčistěte, nebruste, neolelujte atd. Válečná zinkoslitina je docela prevít.
Zdraví Adalbert

Děkuji Alberte, velmi dobré informace, jenom v to Ju 87 nějak nevidím, hlavně to byl jednomotorák s lomenými křídly. Já v tom viděl spíše DH 88, nebo něco podobného Cometu, ale nějaký francouský racer z té doby. Ale to není podstatné, hlavně, že jsem blíže k poznání. Ještě jednou děkuji.

S takovými letadýlky jsem se již několikrát setkal a vždy měly podstavce. Asi se to používalo tehdy, jako těžítko na stůl.

Máte samozřejmě pravdu, hodně kovových - mosazných chromovaných letadel bylo součástí různých kalamářů, těžítek, ale byla to i práce zručných lidí, většinou po dobu vojenské služby a jak psal Adalbert (tímto se mu omlouvám za zkomolení jména), také to byly výrobky malých společností a firem.
To vyfocené letadlo je ale na těžítko moc malé, jde asi opravdu o tehdejší hračku.
Přidávám pár fotek mé skromné sbírky.
Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.