A tak já Paula chápu... tohle je seriozní server sběratelskej, to se člověk zakucká... ostatně, tehdy tak reagovali všichni... takovej majstr- a včil TOTO?
Ostatně i v Muéee dOrsay se v tohle sále vždycky někdo hihňá a jiní odvracejí očka 😉
(Omlouvám se, ale nemohla jsem odolat, když už byla debata o ztvárnění ženské krásy v umění...uveřejněné příklady mě neoslovily, tak jsem to chtěla trochu nakopnout)

uz tu sem tak casto nechodim,
ale dnes som sa nahodou zastavil.
kazdy z tych 4 obrazov je iny, to sa neda navzajom porovnavat.
obraz c.3 je krasny, neurazi nikoho, podobne ako c.2
tie su krasne.
c.1 je taky .. do kanclu pre nejakeho managera. ale paci sa mi.
a c.4 - ak je z roku 1866, tak to musel mat autor na tu dobu fakt kuraz.
taketo nieco sme my mladi uz snad nemali ani moznost vidiet ..
aj ked ma to nieco do seba. je to agresivne a zivocisne.
jacisin76@yahoo.com

Tak, autorem byl Gustave Courbet... a ten měl určitě kuráž.
(http://cs.wikipedia.org/wiki/Gustave_Courbet)

Pokud vím, tak toto dílo maloval autor na objednávku od soukromého sběratele erotických motivů, čili nebylo určeno na výstavy a tak...
A když se pak obraz později dostal do veřejného muzea, tak byl přesto ještě velmi dlouho vystavován za plentou s nápisem typu "až od 18 let" 😋

Určitě se shodneme na tom, že odvahu mít musel bez ohledu na to, kam byl obraz určen. Courbet v té době ostatně nebyl už žádný mladý janek a určitě věděl co a proč dělá.
Já, jako prudérní žena, nejsem z tohoto obrazu nijak u vytržení,ale malíře obdivuju. Doufám tedy, že "LOrigine du monde" mi bude jako drobné zpestření diskuze odpuštěno.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.