Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#21 7. 3. 2025, 07:31
Podle těch fotek se nedá zjistit, jestli to je nějaká uměle zestařená novomalba, anebo jde o starou věc, která je nějak částečně přemalovaná a nově nalakovaná a nově adjustovaná. (Nataradzo, hobby malba to není určitě, ale je otázkou,jak staré to je a zda je to opravdu takové, jak se to tváří.) Ta fotka zezadu je rozhopádně divná. Takhle rentoalovaný obraz nevypadá, leda, že to je podlepené úplně nově na umělou pryskyřici. Radím vám, abyste obraz vyrámoval a někde odstranil tu papírovou lepenku a podíval se z boku, kolik tam "čouhá" pláten. Více k malbě (a zda vůbec má cenu do toho investovat), to vám řekne právě restaurátor, který by to měl vidět naživo.. Já bohužel nemám volné kapacity, ale kdybyste napsal, odkud přibližně jste, tak bych třeba poradila, kam se obrátit.

Dobrý den, tak jsem se zkusil podívat na ten okraj rámu pod lepenku a myslím že je tam původní (nažehlené) plátno vidět, viz. foto. Ještě jsem udělal pár fotek malby v detailu. Děkuji všem za jejich názory a určitě dám vědět co mi k obrazu řekne paní restaurátorka se kterou jsem domluvený že jí přivezu obraz ukázat. Nějaké staré malby už restaurovala tak mi určitě poradí zda s tím jde něco udělat. Ještě bych chtěl, v návaznosti na některé příspěvky, podotknout že můj dotaz nesměřoval k posouzení kvality malby nebo polemice o tom zda jde o kopii... atd., ale zda lze nějak oživit barvy. Obraz jsem kupoval na chalupu ke starému interiéru pro potěšení, protože se mi líbil. A myslím že to je smysl všech obrazů, tzn. aby se líbil majiteli bez ohledu na názory odborníků🙂

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#22 7. 3. 2025, 08:51
Dobrý den, tak jsem se zkusil podívat na ten okraj rámu pod lepenku a myslím že je tam původní (nažehlené) plátno vidět, viz. foto. Ještě jsem udělal pár fotek malby v detailu. Děkuji všem za jejich názory a určitě dám vědět co mi k obrazu řekne paní restaurátorka se kterou jsem domluvený že jí přivezu obraz ukázat. Nějaké staré malby už restaurovala tak mi určitě poradí zda s tím jde něco udělat. Ještě bych chtěl, v návaznosti na některé příspěvky, podotknout že můj dotaz nesměřoval k posouzení kvality malby nebo polemice o tom zda jde o kopii... atd., ale zda lze nějak oživit barvy. Obraz jsem kupoval na chalupu ke starému interiéru pro potěšení, protože se mi líbil. A myslím že to je smysl všech obrazů, tzn. aby se líbil majiteli bez ohledu na názory odborníků🙂

Ano, jde o starý, podlepený obraz. Zdá se, že tam je i papírová mezivložka. V detailu se to jeví jako velmi zajímavá malba. Jsou tam viditelné přemalby. Předpokládám, že kolegyně bude postupovat dostatečně opatrně.
Celkově se mi ten obraz moc líbí. Na chalupě ten ho nenechávejte😉

Profilový obrázek
Hilaris

Uživatel

Zaregistrován:
28. 11. 2017

#23 7. 3. 2025, 13:41
Promiňte, ale tohle je naprostá hloupost! Bavíme se obecně: Obraz naopak musí do ruky dostat nejprve (!) restaurátor. Ten rozezná, zda jde o malbu, či nějakou reprodukční techniku. Zároveň rozezná, o jak kvalitní malbu jde, případně k tomu provede neinvazivní průzkum. Pepagonzalesovi jsem doporučila seznam restaurátorů s licencí na restaurování malířských děl, tedy s nejvyšší licencí A. Což jsou vysokoškolsky vzdělaní odborníci. (A Pepagonzales si takovou restaurátorku podle všeho našel.) ...

Zde není co promíjet, z Vaší odpovědi je jasné, že máte pravdu, děkuji za perfektní poučení. Snad se mi ale podařilo (i když jen laicky) poukázat na to, že ten obraz může mít slušnou hodnotu.

Profilový obrázek
caffe

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2023

#24 7. 3. 2025, 14:28
Inu, shodnout se nemusíme. Ostatně se bavíme jenom podle fotky. Proč hned padělek? Jako co byl ten obraz na tom aukru prodávaný?

Mně se prostě a jednoduše tento obraz nijak moc nelíbí a jeho dobová originalita se mi nepozdává, to je to celé..

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#25 7. 3. 2025, 14:59
Mně se prostě a jednoduše tento obraz nijak moc nelíbí a jeho dobová originalita se mi nepozdává, to je to celé..

Líbit se vám jistě nemusí, ale o jaké "dobové originalitě" píšete? Ona je tam někde datace?
Písete o padělku - on je tam nějaký podezřelý podpis?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.